keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Valinnaisaineista ja valinnaisuudesta

Seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset ovat esittäneet toiveensa seuraavan / seuraavien vuosien valinnaisaineiksi.

Valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan valinnaisuutta jää 12 kurssia yläkouluun vielä tässä opetussuunnitelmassa: Vuonna 2016 aloitettavassa uudessa opetussuunnitelmassa valinnaisuus vähenee.Käpylän peruskoulun opetussuunnitelman mukaan oppilas opiskelee päättöluokilla kahta pitkää valinnaisainetta ja sen lisäksi 4 - 5 kurssia lyhyitä valinnaisaineita.

Valinnaisaineet ovat pääasiassa seiskalla päättyvien taito- ja taideaineiden kursseja tai eri aineiden yhteisiä kursseja. Soveltuvuuskokeella aloitettu alakoulun aine, luonto- ja tiede, jatkuu yläkoulussa yhtenä pitkänä valinnaisaineena. Koulussamme kaikkia A-kieliä opiskellaan 8 kurssia, jolloin toinen alakoulussa aloitettu A-kieli on jo myös valinnaisaine (koskee espanjaa ja saksaa). Alakoulussa aloitettu ruotsi jatkuu yläkoulussa kaikille yhteisenä aineena (A-kieli) tai ruotsi alkaa yhteisenä B-kielenä muille oppilaille.

Valinnaisaineryhmät muodostetaan aina oppilaiden valintojen perusteella. Ryhmässä pitää olla vähintään 10 oppilasta, että se voidaan perustaa. Koulu on sitoutunut alakoulussa alkaneen A-kielen ryhmän jatkamiseen yhdeksänteen luokkaan saakka. Siksi on tärkeää, että valittaessa neljännen luokan vapaavalintaista kieltä oppilaalle, kotona pohditaan yhdessä lapsen kanssa hänen kiinnostustaan ja jaksamistaan opiskella vähän pidempiä päiviä ja sitoutumistaan kielen opiskeluun kuudeksi seuraavaksi vuodeksi. Kielen opiskelu vaatii sinnikästä työtä, mutta palkitsee mahtavasti koko elämän ajan.

Ensi lukuvuonna Käpylän peruskoulun kahdeksasluokkalaisten valintojen perusteella järjestetään seuraavat valinnaisaineryhmät:
- jatkava A-espanja, B-saksa, kuvataide, tekninen työ ja kotitalous (samaan aikaan työjärjestyksessä)
- luonto- ja tiede, tekstiilityö, musiikki, tekninen työ ja kotitalous (samaan aikaan työjärjestyksessä)
Valitsijoita oli vain muutamia espanjankielen ja ranskankielen opintoihin sekä ilmaisutaitoon. Valitettavasti nämä ryhmät eivät syntyneet.

Noin 90 % oppilaiden ensisijaisista valinnoista toteutui. Joka vuosi jonkun oppilaan osalta käy niin, että hänen toiveensa ei toteudu. Kyse on siitä, että muut oppilaat eivät ole valinneet samoja aineita tai valinnat menevät siten ristiin, että ryhmää ei synny / kaikki eivät mahdu ryhmiin. Työsuojeluaineiden osalta ryhmäkoko ei voi ylittää 16 oppilasta, joten esimerkiksi teknisen työn osalta on jouduttu arvalla ratkaisemaan 3. ja 4. valinnan toteutuminen.

Oppilaiden kanssa käydään henkilökohtaisesti tarkistamassa toteutuvat kurssit tämän tai ensi viikon aikana.

Viipurin ystävyyskoulu kutsuu taas vierailulle!


Onko Viipuriin menijöitä?

Viipurin ystävyyskoulumme kutsuu taas Käpylän peruskoulun opettajia ja oppilaita vierailulle Viipuriin. Vierailu tapahtuu 22.4– 24.4 ja perillä ollaan kaksi yötä. Lähtijöille on siis luvassa erilainen kouluviikko, joka pitää sisällään tutustumiskäyntejä sekä ystävyyskouluun että kaupungin nähtävyyksiin. Venäläinen kulttuuri ja elämäntapa tulee tutuksi perhemajoituksessa, jonka oppilaat viettävät venäläisissä kodeissa.

Jos siis olet uusia haasteita pelkäämätön tyttö tai poika, 5-9 luokilta, ja pärjäät riittävästi englannin kielellä, tervetuloa mukaan. Vähäinenkin venäjän taito on tietenkin suurta plussaa! Vierailulle lähtevien oppilaiden vanhempien olisi hyvä pystyä vastavuoroisesti majoittamaan kodeissaan Viipurilaisen koulun oppilaita heidän vieraillessaan täällä, mutta aina se ei ole välttämätöntä. Ilmoittaudu siis rohkeasti mukaan ja ilmoita samalla pystyykö perheesi majoittamaan vastavierailijoita.

Viisumien järjestämisen vuoksi, toivomme että pystyisitte päättämään lähdöstä hyvissä ajoin, mielellään 15.3 mennessä.

Mukaan lähtevät Maarit Pekkala (matikanope) ja Inkeri Marttinen. Ilmoittautuminen Inkeri Marttiselle tai Maarit Pekkalalle henkilökohtaisesti tai sähköpostitse.

Dobro pazalovatj

torstai 14. helmikuuta 2013

World maths day 2013


Koulustamme osallistutaan taas World maths day eli maailman matikkapäivään 6.3.2013. Ajatuksena on kilpailla laskutehtävissä reaaliajassa ympäri maailmaa olevien samanikäisten oppilaiden kanssa. Tunnukset oppilaat saavat omalta opettajaltaan. Koko koulun tunnuksia koordinoi Maini Hämäläinen. Tapahtumaan voi osallistua niin kotoa kuin koulun koneiltakin. http://www.worldeducationgames.com/WEG2013/Event/?id=1

torstai 7. helmikuuta 2013

Uusia oppilaita hakemassa kouluumme


 
Käpylän peruskouluun ilmoittautui ekalle luokalle keskiviikkona 30.1.2013 yhteensä 92 innokasta tulevaa koululaista. Päivän lumimyräkästä (ja sähköisestä Wilma –järjestelmästä) huolimatta paikan päällä kävi ilmoittautumassa n. 70 oppilasta huoltajineen.

Samassa yhteydessä pystyi ilmoittautumaan varhennetun espanjan (espanja A-kielenä) soveltuvuuskokeeseen, joka pidettiin keskiviikkona 6.2.2013. Varhennetun kielen koe on yhtenäinen kaupungin muiden ”kielikoulujen” kanssa. Ryhmätesteihin osallistui ennätysmäärä innokkaita espanjan aloittajia: 51 oppilasta!

Lisäksi torstaina 7.2.2013 koululla järjestettiin vieraskielisen suomi-espanja –opetuksen soveltuvuuskoe. Suomen ja espanjan kielellä suoritettuihin ryhmätesteihin sekä haastatteluihin osallistui oppilaita yhteensä 16.
 
7. luokan Luonto- ja tiede soveltuvuuskokeeseen tiistaina 5.2. osallistui 29 oppilasta. Kokeessa tutkittiin mm. näkkileivän ominaisuuksia ja veden virtaamista
 
Keskiviikkona taas 3.luonnontiedeluokalle pyrkineet 33 oppilasta mm. suunnistivat, rakensivat mahdollisimman kantavia veneitä aluumiinifoliosta ja arvioivat käpyjen määrää purkeissa.

Oppilaaksiottopäätökset ensimmäiselle luokalle ja soveltuvuuskokeiden tulokset postitetaan koteihin viimeistään maanantaina 4.3.2013.
 
Vanhempien oppilaiden  osalta päätökset tulevat 13.3. mennessä.

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Uusi johtokunta valittu

Koulun johtokunta on vahvistettu opetuslautakunnan kokouksessa 5.2. seuraavalle nelivuotiskaudella. Johtokunnan kokoonpano alla. Johtokunnan jäsenten yhteystiedot tulevat pian koulun virallisille kotisivuille

maanantai 4. helmikuuta 2013

Salvados: "Cuestión de educación"

Tammikuussa koulussamme vieraili espanjalainen toimittaja Jordi Évole kuvausryhmänsä kanssa. He tekivät dokumenttia espanjalaisesta koulujärjestelmästä ja matkustivat Suomeen Pisa-tulosten innostamana tutkimaan, miksi suomalaiset lapset menestyvät niin hyvin kansainvälisissä kouluvertailuissa. Tämä dokumentti "Cuestion de educacación" näytettiin eilen espanjalaisessa televisiossa kanavalla "La Sexta". Ohjelma keräsi paljon katsojia muutama miljonaa. Katsokaa dokumentti alla olevan linkin kautta. Käpylän osuus alkaa minuutin 25 kohdalta.  

http://www.lasexta.com/videos/salvados/2013-febrero-3-2013020300007.html


perjantai 1. helmikuuta 2013

Kutoset yrityskylässä

Kutoset ovat koko tammikuun ihemetelleet veroja, tuloja ja palkkoja. Laskeneet prosentteja ja miettineet julkista ja yksityistä sektoria. Lopulta sitten kukin teki työhakemuksensa ja pääsi työhaastatteluun - ja kuinka ollakaan kaikki saivat työpaikan. Torstaina sitten marssittiin päiväksi Tekniikan museoon, johon oli rakennettu kokonainen kaupunki.



Jokainen sai pankkikortin, jolla vapaavuoron aikana sai ostaa erinäisiä palveluita ja herkkuja yrityksiltä. Yrityksissä sitten tehtiin työtä, joka tuotti yritykselle rahaa.

Alepassa myytiin erinäistä pikkupurtavaa, terveysaemalla myytiin mittauksia, virastossa suunnitelmia. Helsingin uutiset teki päivän tapahtumista lehden. Toimitusjohtajiksi valitut joutuivat lujille, eräskin pomo joutui pidättämään työntekijän palkan, kun tätä ei lainkaan näkynyt työpaikalla. Yritysten laskujen kanssa piti olla tarkkana, ettei tullut maksaneeksi turhasta tai toisaalta että muisti laskuttaa palveluistaan.

Konkurssiin asti kukaan ei ajautunut, mutta luottokelpoisuuksia kyllä menetettiin. Soneran reippaat pojat Elmeri ja Olli saivat sekä asiakaspalvelutunnustuksen - että tekivät parhaan tuloksen.


Päivä oli aivan mahtava - erään, ei niin opiskelua rakastavan pojan raportin lopussa lukikin: "Haluaisin, että yrityskylän pituus olisi kaksi viikkoa - mutta niin että viikonloput olisivat vapaat."