torstai 27. lokakuuta 2011

OPETUSHALLITUKSEN OPPIMISTULOSTEN SEURANTA-ARVIOINNISTA

Vuosittain opetushallitus järjestää valtakunnallisia arviointeja otoksenomaisesti eri aineissa. Helsinki ostaa arvioinnit kaikille kouluille, ja koulut saavat arviointitulokset itselleen. Käpylän peruskoulun oppilaat ovat osallistunut viime vuosina mm.taito- ja taideaineiden sekä luonnontieteellisten aineiden arviointiin. Viimeisimpänä viime keväänä historian ja yhteiskuntaopin oppimistulosten arviointiin. Arviointiin osallistuivat yhdeksäsluokkalaiset oppilaat.
Historian osaamista mitattiin monivalinta- ja tuottamistehtävillä. Ne mittasivat historian keskeisten sisältöjen, eri aikakausien, tapahtumien ja ilmiöiden osaamista, sekä kartan-, dokumentin- kuvan- ja tilastonlukutaitoa. Yhteiskuntaopin osaamista mitattiin samankaltaisilla tehtävillä. Kysymyksiä oli yhteiskuntaopista, taloustiedosta, lakitiedosta, yrittäjyydestä ja Euroopan unionista sekä erilaisia yhteiskuntaoppiin keskeisesti liittyviä taitoja.
Koulumme oppilaat saivat loistavan tuloksen. Palautteen mukaan oppilaat suhtautuvat oppiaineisiin tosi myönteisest. Arviointi on tiukkaa, mutta osaaminen tosi hyvää. Historiassa monivalintatehtävien ratkaisuosuus oli koulussamme lähes 70% (vertailuaineisto 62%) ja tuottamistehtävissä 44%
(vertailuaineisto 35%). Yhteiskuntaopissa monivalintatehtävien ratkaisuosuus oli 75% (vertailuaineisto 73%) ja tuottamistehtävissä 44%
(vertailuaineisto 41%). Jokaisella eri osa-alueella koulumme oppilaiden osaaminen oli keskimääräistä selvästi parempaa (lähteiden käyttö ja tulkinta, ajan hahmottaminen, menneen ajan ihmisen asemaan eläytyminen ja historiallinen empatia, erilaiset historian osaamiseen liittyvät taidot / median välittämien tietojen, tilastojen ja graafien kriittinen tulkinta, ysteiskunnallisten asioiden eprustelu ja yhteiskunnallisten päätöksenteon ja taloudellisten ratkaisujen useat erilaiset vaihtoehdot ja niiden seuraukset). Molemmissa oppiaineissa oppilaat ilmoittavat pitävänsä oppiaineesta, heistä oppiaineet ovat hyödyllisiä ja oppilaiden käsitys omasta osaamisestaan on myönteistä. Tulokset ylittävät otoksen keskiarvon.
Mukavinta on nähdä, että oppilaat suhtautuvat oppiaineisiin hyvin myönteisesti. Historiaa opetetaan 5. vuosiluokalta lähtien ja yhteiskuntaoppila omana aineenaan 9. vuosiluokalla, mutta sen ainesta on mukana monissa oppiaineissa.

HYKKYLÄN REMONTIN YKKÖSVAIHEEN VALMISTUMINEN LÄHENEE

Remontti Mäkelänkatu 93 rakennuksessa alkaa olla puolivälissä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan toimintapuolen vaihto olisi ollut elo-syyskuussa ja lopullinen valmistuminen 2012 kesällä. Pääurakoitsijan vaihtuminen on siirtänyt perusparannuksen valmistumista, mutta pitkäkin odotusaika loppuu joskus.
Uusimman arvion mukaan ensi vuoden alussa, hiihtoloman aikaan tapahtuisi opetustilojen muutos. Tällöin valmistuu vaihe 1, johon ovat kuuluneet liikuntasalit, käsityöluokka, kotitalousluokat, erityisopetuksen tiloja, uudet biologian ja fysiikka-kemian laboratoriot. Ja myös uusitut hallinnon tilat osittain sekä rakennuksen hissi.
Vaiheessa 2 peruskorjataan rakennuksen kirjaston pään luokkatilat sekä oppilasravintola. Ruokailujärjestelyt hoituvat tuon vaiheen aikana Väinölän rakennuksen oppilasravintoloissa, sekä ehkä osin Luonnontiedelukion tiloissa. Tarkemmista järjestelyistä enemmän tammi-helmikuussa.
Lukuvuosi 2010-2011 kului odotuksen tunnelmissa. Oppilaat oppivat nopeasti liikkumaan rakennusten välillä, ja suurin osa ehti ajoissa rakennuksesta toiseen. Tänä lukuvuonna on ilmennyt selvästi väsymystä niin oppilaissa kuin henkilökunnassa. Odotusaika on pitkä, ja joskus toivottomuus on vallannut mielet. Mutta nyt pitkän ykkösvaiheen päässä näkyvät jo uudet luokkatilat, uudet kalusteet, uusi koulurakennus...
Kokonaan erusparannetun koulurakennuksen ovet aukeavat nykysuunnitelman mukaan 2013.
Jaksamista meille kaikille!

keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Jakso 2

Jakso 2 on alkamassa. Jakson aikana 8-9 luokkalaiset tutustuvat työelämään, 4.luokkalaiset harjoittelevat tansseja ja pääsevät pormestarin tanssiaisiin. Luokat 1-5 käyvät uimassa ja Halloweenin aikoihin 3-6 luokalla on disko. Jakson lopulla on sitten joulujuhlat ja loma.

Jakson 2 työjärjestykset työjärjestykset näkyvät myös Wilmassa ja koulun kotisivuilla osoitteessa www.kapyla.edu.hel.fi > opetus > työjärjestykset

tiistai 18. lokakuuta 2011

Tiedekerhoja ja -leirejä Kumpulan kampuksella

Miten saat tölkin pysymään kallellaan?
Kemianluokka Gadolinissa järjestetään syksyllä 2011 Tiedekerhoja 1.-3.-luokkalaisille ja 4.-6.-luokkalaisille. Kerhot kokoontuvat viisi kertaa kahden tunnin ajaksi.




Julkaise teksti

maanantai 10. lokakuuta 2011

Espanjankielisten maiden kulttuuriviikko

Viime viikolla vietimme koulussa espanjankielisten maiden kulttuuriviikkoa. Viikko alkoi jo lauantaina 1.10., jolloin vietimme koulun kirmyjäispäivää. Päivä huipentui Los Puerkos Lokos -salsabändin konserttiin, jonka rytmit tempasivat mukaansa niin isot kuin pienetkin.
Viikon aikana 1.-2. luokkalaiset sekä 3.-4. luokkalaiset viettivät yhden kokonaisen aamupäivän erilaisissa kulttuuripajoissa. 1.-2. luokkalaiset askartelivat meksikolaisia koristeita, leikkivät espanjalaisia leikkejä sekä tanssivat meksikolaisia tai kuubalaisia tansseja. 3.-4. luokkalaiset tekivät savitöitä Fernando Boteron jalanjäljissä, tanssivat zumbaa, askartelivat meksikolaisia koristeita sekä osallistuivat espanjankielisen musiikin levyraatiin.
5.-6. luokkalaiset kokoontuivat keskiviikkona ratkaisemaan, kuka voittaa Käpylän peruskoulun jalkapalloturnauksen 2011. Joukkueet valitsivat itselleen espanjankielisen maan, jota he edustivat turnauksessa. Voittajaksi selvityi Columbia, 6A -luokan joukkue. Jalkapalloturnauksen lisäksi 5.-6. luokkien oppilaat pääsivät tutustumaan rumban rytmeihin rumbamaestro Vili Mustalammen rumbapajassa. Pajassa opittiin muutamia perusrytmejä sekä soitettiin conga -rumpuja.
7.-9. luokkalaiset kokkasivat viikon aikana paellaa ja espanjalaisia jälkiruokia. 7. ja 8. luokkalaiset opettelivat kuubalaisia tansseja: reggaetonia, salsaa ja merengeä Hanna Teránin ja Mari Peterin opastuksella, 9. luokkalaiset Petra Gustafssonin kanssa.
Perjantaina espanjan kielisten maiden kulttuuriviikko huipentui yhteiseen juhlatilaisuuteen, jossa jaettiin jalkapalloturnauksen palkinnot. 1. ja 2. luokan oppilaat olivat valmistaneet käsityötunneilla aivan ainutlaatuiset ja yksilölliset mitalit, joissa luki "Escuela de Käpylä, campeones 2011" ja jotka jaettiin Columbia -joukkueelle. Lisäksi juhlassa palkittiin vapaaehtoiset 9. luokkalaiset oppilaat, jotka olivat toimineet 1.-2. luokkalaisten oppilaiden oppaina heidän pajapäivänään. Palkintojen jakamisen jälkeen Andes -bändi aloitti soittamisen. Erikokoiset pan -huilut lumosivat niin pienet kuin isotkin viimeisen kappaleen aikana koko koulun väki intoutui tanssimaan.
Espanjankielisten maiden kulttuuriviikkoa vietetään seuraavan kerran ensi syksynä. Sitä odotellessa juhlimme pieniä kulttuuritapahtumia ympäri vuoden!

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Retkeilykerho syysretkellä Nuuksiossa


Tämän syksyn toinen retkeilykerhon retki suuntautui Nuuksion Haukkalammelle 7.-9.10.2011. Mukanamme oli myös kymmenkunta virolaista luontokoululaista opettajansa kera sekä Käpylän Kuksat.

Perjantai-iltana telttoja pystyttäessämme sää vaikutti hetken kurjalta: rakeita ja vettä satoi, mutta tunnelmaa se ei häirinnyt hitustakaan. Porukka kerääntyi grillikatokseen illallista valmistamaan ja samassa joka puolella kuului iloista puheensorinaa suomeksi ja englanniksi - pikkutunneille asti. Lauantain pidempi ruskapatikkaretkemme loisteliaassa syyssäässä venyi yli 20 kilometrin mittaiseksi, mutta mikäpä siinä, kun perillä sai palkaksi mm. juuri kerättyjä suppilovahveroita ja mustatorvisieniä. Vieraamme pitivät hienon esityksen englanniksi nuotion äärellä ja illan kruunasivat perinteiset Baskervillen koira-, toffee- ja kotiinkantoleikit, joista myös virolaiset nuoret pitivät paljon. Samalla ihailimme Draconidien tähdenlentoparven purkausta. Paljon siis näimme ja koimme, ja hauskaa oli - niin kuin aina. Tervetuloa ensi maaliskuussa talviretkelle!

lauantai 1. lokakuuta 2011

Toni Söderholm (HIFK) urheilijavieraana 29.9 aamuvalmennusryhmän infoluennolla

Toni Söderholm on HIFK:n kasvatti, joka A-juniorikauden jälkeen lähti vuonna 1998 Pohjois-Amerikan yliopistosarjaan pelaamaan. Neljän Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen hän teki paluun HIFK:n joukkueeseen kaudella 2002-2003. Hänet valittiin SM-liigan vuoden tulokkaaksi saman kauden päätteeksi. Seuraavalla kaudella 03-04 hän voitti parhaan puolustajan palkinnon sekä valittiin All Stars-kentälliseen.


Viime keväänä Toni Söderholm oli voittamassa Suomen mestaruutta HIFK:n riveissä ja sai pudotuspelien parhaan pelaajan Jari Kurri-palkinnon.



Söderholm on pelannut myös Sveitsissä kaksi kautta SC Bernin joukkueessa sekä puolitoista kautta Ruotsin Elitserienissä Västra Frölundan joukkueessa. Toni Söderholm on edustanut Suomea kaksissa MM-kisoissa 2005 sekä 2007, joista palkintona hopeamitali.


Toni kertoi vierailullaan omasta urheilu-urastaan ja sen aikana kohtaamistaan asioista. Tie huippu-urheilijaksi on vaatinut keskittymistä moniin eri tekijöihin. Oikealainen ravinto, riittävä lepo, halu harjoitella ja oppia sekä koulun käynti ovat olleet arkea Tonin uralla. Joukkuehenki, yhteisen päämäärän tavoittelu ja halu tehdä asioita aina vain paremmin motivoivat ammattilaistakin eteenpäin.



Kiitokset Tonille kannustavasta vierailusta Käpylän peruskoululle ja tsemppiä kauden peleihin!